Tavsiye Et. Yazdır

 

A.R&D Araştırma ve Yazım Yönergesi(Araştırmacı ve Öğrencilere Yol Göstermek Amaçlı Hazırlanmıştır)

Kaynak Tarama

*Çalışmanızda ilk kural kaynak taramasıdır. Seçmeyi düşündüğünüz konuda internet, kütüphane v.b kaynak taraması yaparak fikir edinin. Konuyu seçtikten sonra kaynak taramaya devam edip bulduklarınızı bilgisayarınızda yada rafınızda düzenli bir şekilde klase edin. Fotokopiler için mutlaka klasör kullanılmalı her bir kaynağın üst kısmına post it yapıştırılarak kaynağın ismi, yazarı, sizi ilgilendiren başlığı gibi bilgileri yazın.

Kaynak Türleri

Her türlü yayın(kitap, süreli yayın, bildiri kitapları v.b), yayınlanmamış belge, yazılı veya sözlü görüş, bildiri, sempozyum dinletileri, röportaj, görüş alma, değerlendirme v.b.'nin kaynak olabileceğini unutmayın. Ancak bu kaynakların çalışmanız içerisinde kullanılmasında kullanacağınız kaynakların güvenilir olması çok önemlidir. Dolaysıyla akademik kurumlar, akademik yayınlar, otorite kurum ve kişiler ile ciddi izlenimi veren kişi ve kurumların kaynakları daha güvenilir kabul edilir ve çalışmanıza değer katar. Ancak çalışmanıza da güvenilir olarak algılanmayan(örneğin gazete v.b.) kaynaklara yer veriyorsanız yada çok yer veriyorsanız bu çalışmanıza olan bakışı olumsuz etkiler.

Kaynakları taramada kullanacağınız ortamlar

*İnternet:

-En güncel ve iyi çalışan arama motorlarını kullanarak tarama yapın. Aramada kullandığınız kelime yada cümle yapılarını değiştirerek daha fazla kaynağa ulaşın. Taramayı genişletmek için daha az kelime, daha az kelime eki ve aradığınız kelimelerin eş anlamlılarını da kullanarak arama yapın. Taramayı daraltmak için ise daha spesifik kelime yada cümle kullanın. Gerekirse gelişmiş arama özelliklerini de kullanabilirsiniz.

-İnternette çeşitli konularda ve mesleklerde oluşturulmuş gruplar bulunmaktadır. Bu grupların dosya paylaşım havuzlarındaki işinize yarayabilecek kaynaklara ulaşmaya çalışın, üye olma, şiferelerini isteme, gruba üye birisinden yardım alma gibi..

-Çeşitli üniversitelerin halka açık olmayan makale veri tabanları bulunmaktadır. Çoğu yabancı olan bu veri tabanlarında kaliteli ve çok miktarda makaleler bulunmaktadır. Bu veri tabanlarından kaynak edinmeye çalışın. Üye olmanın yollarını araştırın yada üye olanların şifrelerini kullanarak tam metin makaleler indirin.

-Kanun ve benzeri düzenlemelerin elektronik ortamdaki hallerine de internet üzerinden ulaşabileceğinizi unutmayın.

-Çeşitli kurum, dergi ve araştırma ortamlarının internet adreslerinden faydalanabilirsiniz.

*Kütüphane

-Kaynak bulmada çok önemli bir ortamdır. Özellikle konunuzla ilgili literatür kitapları ve süreli yayınları ancak kütüphanelerden bulabilirsiniz. Büyük ölçekli kütüphaneler sizin için faydalı olur ancak özellikle akademik konu ve yayınlar için daha çok üniversite kütüphanelerini ondan da öte konuyla ilgili kurum ve kuruluş kütüphanelerini kontrol edin. Günümüzde bir çok bakanlığın ve kurumun özel kütüphanesi bulunmaktadır. Bunların bir kısmında internet üzerinden hangi yayınların bulunuğunu da görebilmektesiniz. İstanbuldaki kütüphanelere bu linkden ulaşabilirsiniz. Ancak konunuzla ilgili kurumların kütüphaneleri bu listede yer almayabilir. Onları özellikle kontrol etmelisiniz. Araştırdığınız alanla ilgili Bakanlıkların kütüphaneleri, Meslek Birliklerinin kütüphaneleri, Üst Kurulların kütüphaneleri, Bakanlık Uzmanları Kurulları Kütüphaneleri, Teftiş Kurulları Kütüphaneleri, İl Müdürlüklerinin Kütüphaneleri bu çerçevede akla getirilebilecek ortamlardır.

Kaynak Taramada Dayanışma

Kaynak taraken grubunuzla yardımlaşmanızı ve iş bölümü yapmanızı öneriyoruz. Dolayısıyla birbirinizin konularından haberli olmanız ve kaynak taramasını yaparken ilgili gördüğünüz internet sitesi, kütüphane ve kaynakları arkadaşların haber vermesi yada yollaması çok önemli ve kolaylaştırıcı bir yöntemdir. Ancak "El elin eşeğini şarkı söyleyerek arar" atasözünü de unutmamalısınız.

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!