1.1.1 Cezayir
Cezayir’de bankacılık sistemi devlet egemenliğinde olup finansal varlıkların %95’inin kontrolü kamu bankalarının elindedir. Cezayir’de devlet bankaları son derece verimsiz çalışmaktadır. 1991-2002 dönemi boyunca kamu bankaları, geri ödenmeyen krediler nedeniyle her yıl ülkenin GSYİH’sının %4’ü oranında zarar etmiştir. Ülkede devlet bankacılığı 1968’den beri üç büyük kuruluşun elinde olup söz konusu kuruluşlar: BNA (Banque National d’Algérie), BEA (Banque Extérieure d’Algérie) ve CPA (Crédit Populaire d’Algérie). Diğer iki ticari banka 1963’te kurulmuş olan BAD (Banque Algérienne de Développement) ve ulusal tasarruf bankası olan CNEP’dir (Caisse Nationale d’Epargne et de Prévoyance). 1980’de hükümet, tek tek sektörlere hizmet vermesi amacıyla bankalar kurmaya başlamış olup, sırasıyla 1982’de BADR’yi (Banque de l’agriculture et du développement rural) ve 1985’te BDL’yi (Banque de développement local) açmıştır. Ülkede Fransız Natexis, Socété Generale, BNP-Paribas Bankaları faaliyet göstermekte olup, Citibank, Credit Lyonnais ve Fortis Bank’ın ise şubeleri bulunmaktadır. Ülkede faaliyet gösteren ve MENA kökenli olarak nitelendirebileceğimiz Arap Bankaları ise; Arab Bank, ABC / Arap Banking Corporation, Bank Al Baraka, BAMIC, BCIA / Banque Commerciale et Industrielle d’algerie ve CAB / Compagnie Algerienne des Banques olarak sıralanabilir.
1990 yılında yeni para ve kredi kanunu kabul edilmesiyle birlikte Cezayir Merkez Bankası (Banque Centrale d’Algérie), bankacılık sisteminde reform gerçekleştirmeyi öngörmektedir. Hazine’nin 1994’te 275 milyar CD (8,7 milyar Dolar) borçlanmaya gitmesinden sonra yerel bankaların durumu iyileşmeye başlamıştır. Ancak ülkede pek çok banka kötü yönetim ve siyasi müdahale mirasından dolayı hala sıkıntı yaşamaktadır. 1994’ün sonlarından itibaren uluslararası araştırma firmalarının kamuya ait yerel bankalara yönelik olarak gerçekleştirdiği denetimler, BNA dışındaki tüm yerel bankaların yeterli sermaye oranına yani sermaye yeterlilik oranına ulaşabilmeleri için sermaye artırımına ihtiyaç duyduklarını göstermiştir. Son değişiklikler, yeni yerel özel bankalara ve birkaç büyük yabancı bankaya yetki verilmesini içermektedir. Ayrıca, Cezayir bankacılık sektörünün özelleştirilmesiyle birlikte, bankacılık hizmetlerinde kalite artışının ve bankacılık uygulamalarında iyileşmelerin sağlanacağı öngörülmektedir.
Bu çerçevede 2005 yılında Cezayir Maliye Bakanlığı, özelleştirilmesi öngörülen ilk kamu bankası olan CPA’nın satışında bir Fransız yatırım bankası olan Rothschield’i görevlendirmiştir. Bu kapsamda Fransız BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale ve Natexis ile İspanyol Banco Santander ve Citibank’dan oluşan 6 banka CPA’nın %51 hissesi için teklif sunmuş olmakla birlikte 2007 yılı sonunda Amerika’daki mortgage krizinin etkisiyle bankanın özelleştirilmesi askıya alınmıştır. Ayrıca reform programının bir parçası olarak “Cezayir Menkul Kıymetler Borsası” 28 Temmuz 1999’da resmen açılmıştır. (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Cezayir Ülke Bülteni 2008, 11)