1.1.1 Kullandıkları Fon Kullandırma Yöntemleri
Bankacılık faaliyeti aslen mal ve hizmet ticaretini konu edinen bir sektör değildir. Bu sektör hizmet sektörü olup yaptıkları faaliyetlerle elindeki fonu değerlendirme imkanı bulunmayan ya da değerlendirmeyen kesimlerden topladığı fon fazlalarını ticari faaliyete dayalı işlemlerin önünü açmada kullandıran ve oluşturulan katma değerden pay almayı hedefleyen bir sektördür. Dolayısıyla katma değerin oluşması için toplanan fonların mutlaka mal ve hizmet üretiminde kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde kasalarda tutulacak para ve benzerlerinin durdukları yerde çoğalmayacağı ve katma değer oluşturmayacağı açıktır. Katılım bankalarının en önemli farkı ellerindeki fonları değerlendirirken diğer bankaların kullandıkları bir takım fon kullandırma yöntemlerini ve sektörleri kendilerine yasak etmiş olmalarıdır.
1.1.1.1 Alım Satıma Dayalı Fon Kullandırma Yöntemleri
Katılım bankalarının kullandıkları başlıca fon kullandırma yöntemlerini iki üst başlıkta sıralayabiliriz. Bunlardan birincisi Alım Satıma Dayalı Fon Kullandırma Yöntemleri olup mevduat bankaları da bu finansman şekillerini kullanabilmektedir. Ancak paranın devir teslimi gibi bazı prosedürlerde katılım bankalarının daha fazla dikkat ettikleri hususlar vardır. Burada önemli nokta mutlaka mal ya da hizmet ticaretine dayalı bir işlem olması ve yapılacak ödemenin malı satan firmaya teslim edilmesi hususlarıdır.
1.1.1.1.1 Bireysel Finansman Desteği
Ticari işlerin finansmanında kullanılmamak kaydıyla araç, konut gibi bireysel ihtiyaçlar için gerçek kişi alıcıların doğrudan satıcılardan aldıkları mal veya hizmet bedelinin Katılım Bankası tarafından müşteri adına satıcıya ödenmesi, karşılığında alıcının borçlandırılması işlemidir. (Türk Finans Sisteminde Katılım Bankaları 2008)
1.1.1.1.2 Finansal Kiralama
Günümüzde leasing işlemi olarak bilinen işlemde malı edinmek isteyen kişi katılım bankası ile anlaştıktan sonra bu malın katılım bankası tarafından satın alınarak kendisine kiralanmasını istemektedir. Ancak yapılan belirli süreli kiralamanın ve kira ödemelerinin ardından malın mülkiyetinin katılım bankasının müşterisine geçeceği kararlaştırılır. Bu şekilde finansal kiralama yapılan malın kullanımı finansal kiralama talep eden müşteride mülkiyeti ise banka üzerinde kalır. Kira süresi sonunda da mülkiyet devredilir. Katılım Bankaları da ayrı bir şirket kurmadan yatırım bankalarında olduğu gibi finansal kiralama işlemlerini yerine getirebilmektedirler.
1.1.1.1.3 Murabaha (Vadeli Satış)
Bankacılıkta uygulanan murabaha satın alma emri ile murabaha satışıdır. Müşteri bankadan belirli bir malı satın alması için ön anlaşma yapar. Yapılan anlaşma sonrasında banka müşterisinin yazılı talebi üzerine satıcıdan söz konusu olan malı peşin olarak satın alır ve daha önce üzerinde anlaşılan şartlarla müşterisine satar (Akın 1986, 159). Burada katılım bankası ticarete aracılık etmiş olur. Malı satıcıdan peşin olarak alıp vadeli olarak müşterisine satar.