1.1.1 Bahreyn
1.1.1.1 Bankacılık Düzenlemeleri
Bahreyn uluslararası düzeyde faaliyet gösteren tanınmış bankalara ve muhtelif malî kuruluşlara ev sahipliği yapmakta olup, çok sayıda yerli ve yabancı kurum, geleneksel veya katılım bankacılığı, sigortacılık ve diğer malî alanlarda faaliyet göstermektedir. Bahreyn, bölgeden ve bölge dışından yabancı mali kurumları çekmeyi sürdürmüş, 55 yeni müessese ruhsat almıştır. 2007 sonunda ülkede 400 banka ve diğer mali kuruluş faaliyet göstermektedir.
Sermaye akışında herhangi bir kısıtlamanın olmadığı Bahreyn'de, yüzde yüz yabancı sermaye ile banka kurulabilmektedir. Ülkede mali sistem şeffaf, mevzuat basit ve harçlar makuldür. Ayrıca, teknolojik alt yapı üst seviyededir ve bu alanda eğitimli iş gücü mevcuttur.
Bahreyn Merkez Bankası ve Mali Kuruluşlar Yasası uyarınca, Eylül 2006'da Bahreyn Merkez Bankası (BMB) kurulmuştur. Bahreyn Nakit İdaresinin tüm görev ve sorumluluklarını devralan BMB, daha geniş yetkilerle de donatılmıştır. Yasada bankanın özerkliği teyit edilmiştir. Bankanın sermayesi, 532 milyon doları ödenmiş olmak üzere, 1,3 milyar dolar olarak saptanmıştır.
BMB güçlü bir düzenleme ve denetleme işlevini yerine getirmektedir. Bankacılık ve malî hizmetler sektörünün küresel düzeyde, uluslararası hukuka uyumlu ve şeffaf hale gelmesini kuvvetle desteklemektedir. Bu çerçevede gerekli düzenleyici mevzuatı Basel Kararlarına uyumlu şekilde oluşturmuştur. Kara paranın aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla uluslararası kural ve esaslara uygun sıkı önlemler almıştır.
Diğer taraftan bankacılık kuruluşları yeniden sınıflandırılmıştır. Yenilenen mevzuat çerçevesinde banka ruhsatları, perakende (retail) ve toptan (wholesale) olmak üzere iki sınıfta toplanmıştır. Buna göre, ticari bankaların ruhsatları perakende bankacılık, kıyı-bankaları ve yatırım bankalarının ruhsatları ise toptan bankacılık ruhsatına dönüşmüştür. Katılım bankacılığı da ayrı bir sınıflandırma olmaktan çıkarılıp, faaliyet tercihine göre alt sınıf haline getirilmiştir.
Son mevzuat değişikliğiyle esasen iç içe geçmiş durumdaki yerleşik ve kıyı-bankacılığı özellikleri biraz daha yerleşik bankacılık hizmetlerine doğru kaydırılmıştır. Bu anlamda en kayda değer yenilik, yerleşik ve kıyı-bankacılığı ayrımının ortadan kaldırılarak, önceden kıyı-bankası şeklinde faaliyet gösteren bankaların “toptan bankacılık” başlığı altında sınıflandırılarak, mahallen işlem yapmalarına imkân sağlanmasıdır.
1.1.1.2 Finansal İşlemler
Bahreyn'den yurtdışına sermaye ve kar transferlerinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ülkedeki yerleşik çok sayıdaki geleneksel ve İslami bankacılık kurumlarından ticari kredi sağlama imkanları mevcuttur. Bahreyn Kalkınma Bankası ve Bahreyn borsası kanalıyla da finansman imkanlarına erişilebilmektedir.
Bahreyn Kalkınma Bankası sanayi ve hizmetler alanında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanına yönelik çok çeşitli kredi imkanları sunmaktadır. Devlet mülkiyetinde olan banka, halen faaliyette olan işletmelerin yeni yatırımları ve yatırım yapmak isteyen müteşebbisler için oldukça cazip oranlarda kredi imkanı, ücretsiz danışmanlık ve personel eğitimi gibi imkanlar sunmaktadır. Yabancı firmalar için ise bazı kriterleri karşılamaları durumunda kısmi finansman ve Bahreynli personelin eğitimi gibi desteklerden faydalandırılmaktadır. (T.C Manama Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği 2010)