1.1.1 Katar
Katar’da 6’sı Katar orijinli olmak üzere 17 banka faaliyet göstermektedir. Katar orijinli Ahli Bank, Al Khaleeji Bank, Commercial Bank of Qatar, Doha Bank, International Bank of Qatar ve Qatar National Bank ve ayrıca Masraf Al Rayan, Qatar Islamic Bank ve Qatar Nationlal Bank isimli özel finans kurumları sektörün %80’ini oluşturmaktadırlar. Arab Bak, Bank Saderat Iran, HSBC, Mashreqbank, BNP Paribas, Standard Chartered ve United Bank ülkede şubeleri kanalıyla faaliyet gösteren uluslar arası bankalardır.
1997 yılında devlet tarafından özellikle KOBİ’lere kredi sağlamaya yönelik Katar Sanayi Kalkınma Bankası (Qatar Industrial Development Bank) kurulmuştur. Özel bankalar yakın geçmişe kadar devlet projelerinin finansmanına katkı sağlarken, devlet bütçesinin iyileşmesi ile birlikte özel bankalara bağımlılık oldukça azalmıştır. Özel bankalar içinde bireysel bankacılık ağırlık kazanmaya başlamış ve sektör oldukça rekabetçi bir duruma gelmiştir. Qatar National Bank toplam mevduatın %50’sini elinde tutmakta ve hükümetin finansal aktivitelerinin hemen hemen tamamını gerçekleştirmektedir.
Sigorta sektöründe ise ülkeye çalışma amaçlı gelen işçilere yeni getirilmeye başlayan özel sağlık sigortası ile sektörün canlandığı görülmektedir. Doha Borsası (Doha Securities Market – DSM) 1998 yılında açılmıştır. Hali hazırda 43 şirket ve 76 milyar dolar piyasa değeri ile Orta Doğu’daki en hareketli borsalardan birini teşkil eden DSM 30 Haziran 2009 tarihinde Qatar Exchange olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. NYSE Euronext Qatar Exchange’in %20’sini satın almıştır.
Katar Finans Merkezi (Qatar Financial Center): 2005 yılı Mayıs ayında faaliyete başlayan merkezdir. Gelişmekte olan Katar ekonomisine ve büyük ölçekli hidrokarbon ve altyapı yatırımlarına katkı sağlanması amacıyla uluslararası bankların, büyük finans kuruluşlarının ve çok uluslu şirketlerin temsilciliklerinin bu merkeze çekilebilmesi amaçlanmaktadır. Bunun için üç yıllık vergi muafiyeti, % 100 yabancı mülkiyet hakkı, kar üzerine düşük vergiler gibi imtiyazlar sunulmaktadır. Merkez hali hazırda Barclays Bankası (İngiltere), Morgan Stanley (ABD) gibi uluslararası finans kuruluşlarına ev sahipliği yapmakla birlikte Dubai ve Bahreyn gibi merkezlerle rekabet etme gayretine girmiştir. Katar Borsası’na kayıtlı şirketlerin açıklanan 2009 yılı ilk yarı bilançolarında karlılıklarının 2008 yılının aynı dönemine göre %8,9 oranında gerilediği görülmüştür. Açıklanan verilere göre 2009 yılında DSM’e kayıtlı 42 şirketin toplam karı 4,2 milyar Dolar olmuştur. Verilere göre özellikle sigorta sektöründeki firmaların karları %34, sanayi sektöründeki firmaların karları ise %33 oranında gerilemiştir. Küresel kriz nedeniyle hükümetten güçlü bir destek alan bankalar ve finans kuruluşlarının karlarında %4,5’lik bir artış olmuş, buna mukabil Commercialbank, Qatar Islamic Bank ve Qatar International Islamic Bank’ın karlılıklarında önemli düşüşler gözlemlenmiştir. Katar Hizmet Sektöründe faaliyet gösteren firmaların kar oranlarındaki artış da %5,5 seviyesinde kalmıştır.
Bankacılık – Yüksek Komisyon Maliyetleri: Katar bankaları, Türk bankaları tarafından verilen teminat mektuplarını kabul etmemekte, firmalarımız üçüncü bankalar aracılığıyla işlemlerini gerçekleştirmektedir. Türk firmaları özellikle her iki ülke bankalarının ayrı ayrı komisyon almaları nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini belirtmektedir. Hali hazırda herhangi bir Türk bankasının Katar’da bir şubesi bulunmamaktadır. Ancak Doha Bankası’nın Türkiye’de bir şubesi bulunmakta ve Türk firmalarına teminat mektubu sağlayabilmektedir. (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Katar Ülke Bülteni 2010, 15)